Yoga Light:

Yoga Light wordt gegeven door Serifa van Bemmel. Dit is een lichte vorm van Yoga voor ouderen en mensen die herstellen van een ziekte of operatie. Yoga Light is een rustige yogales met eenvoudige langzame houdingen met eventuele aanpassingen mocht een houding niet lukken.
Yoga is niet alleen ingewikkelde houdingen en op je hoofd staan. Het gaat om de uw eigen grens bewaken en de verbinding tussen uw lichaam en geest.
Juist als uw lichaam (tijdelijk) iets niet meer kan is het prettig om te leren dit te accepteren en toch in beweging te blijven want het gezegde is niet voor niets "rust roest”. U leert diverse ademhalingstechnieken zodat uw lichaam meer energie kan krijgen of juist meer kan ontspannen.

U krijgt ook tips om in de week na de les meer bewust te worden van uw adem en te leren ontspannen in kleine dagelijkse zaken.Ontspannen lichaamsbeweging is met name op de latere leeftijd erg belangrijk en kan een preventieve rol spelen bij verscheidene aandoeningen.Leer van uw lichaam te houden. Ook al heeft het meer beperkingen dan vroeger. Vroeger waren er ook dingen u misschien niet kon.Rust roest, dus blijf in beweging. Ouder worden is een zegen. U heeft veel ervaringen en wijsheden.
 
Voordelen van Yoga Light:
– U wordt fitter en energieker
– Uw lichaam wordt soepeler
– Uw innerlijke kracht wordt geactiveerd
– Uw geest wordt helderder
– Uw concentratievermogen wordt versterkt.
 
Voor wie?
Soms denkt men dat deze yogales uitsluitend voor senioren is. Maar de yogalessen zijn ontwikkeld voor mensen die behoefte hebben aan een yogales maar de voorkeur hebben om dit overdag te doen en in een langzamer tempo en meer aandacht voor de houdingen en de ademhalingsoefeningen. Tevens is de les bedoeld voor mensen die aan het herstellen zijn van een operatie of ziekte en het om die reden wat rustiger aan moeten doen maar wel yoga willen blijven beoefenen. De Yoga light les wordt overdag gegeven. De leeftijd van de deelnemers varieert. Mocht u zelf twijfelen of u aan Yoga Light kunt deelnemen, raadpleeg dan eerst uw huisarts.
 
Opbouw van een Yoga Light les:
De les duurt een uur. We starten met een korte meditatiezit, warming up, yoga asana’s (houdigen) eventueel met behulp van blokken, bolsters, kussens en yogariemen, pranayama’s (ademhalingsoefeningen), ontspanningsoefening eventueel dmv een visualisatie. Na afloop is er tijd voor thee met een koekje.De Yoga Light lessen zijn op vrijdag van 10:30 – 11:45 uur.Yin YogaDe Yin les wordt gegeven door Evan Kooij. in yoga is een yoga vorm die vooral gericht is op het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken de dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.In Yin yoga worden asana’s langer vastgehouden, op deze manier heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Het is een les waarbij je niet intensief hoeft te bewegen, maar echt de tijd kunt nemen om naar je lichaam te luisteren. Je gebruikt je lijf dus niet om in een houding te komen, maar de houding om je lijf beter te voelen.
Gedurende de dag (vooral mensen met een zittend beroep) belasten we het bindweefsel in ons bekken en rug. De spieren in dat gebied zijn continu aan het werk om je lichaam rechtop te houden, hierdoor verkorten ze. Bij Yin yoga laten we juist de spieren helemaal los, de houdingen worden dan ook voornamelijk zittend of liggend uitgevoerd zodat we zo veel mogelijk kunnen ontspannen en onze focus kunnen leggen op het gebied waar we rek voelen.

De light yoga is op vrijdag van 10.45 - 12.00 uur